Úvodná stránka

  • Varenie
  • Chladenie
  • Umývanie
  • Práčovne
  • Káva
  • Novinky
  • Referencie
  • Káva a kávovary
  • Bowling
  • Download
  • Kontakt
  • Akcie
  • Výpredaj
  • Predávané značky
  • Produktové rady
  • Produkty
  • - Varné technológie
  • - Stolné zariadenia
  • - Umývacie technológie
  • - Chladenie
  • - Práčovne
  • - Pizza program
  • - Strojné zariadenia
  • - Príprava a distribúcia
  • - Bary
  • - Vzduchotechnika
  • - Káva
  • Káva, kávovary > História kávy

    História kávy

    História kávy

    Príbeh začiatku pestovania a pitia kávy je jeden z najväčších a najromantickejších v histórii. Všetko sa to začalo v Afrike v Etiópii. Kávovník má pravdepodobne pôvod v provincii Kaffa. Existujú rôzne vymyslené, ale nepravdepodobné príbehy okolo odhalenia vlastností praženého kávového zrna. Jeden z nich hovorí, že Etiópsky pasák kôz bol uveličený chovaním kôz po tom, čo pojedli červené kávové bobule. Čo však vieme s väčšou pravdepodobnosťou je, že vonkajšiu šťavnatú dužinu jedávali otroci prichádzajúci z územia dnešného Sudánu do Jemenu a Arábie. Vtedajší veľký prístav Mocha je dnes synonymom kávy. Káva bola podľa overených písomných zdrojov v Jemene zušľachtená v 15. storočí, v skutočnosti však oveľa skôr.

    Mocha bol tiež hlavný prístav na jednej z námorných ciest do Mekky a v tom čase bol jedným z najrušnejších miest na svete. Arabi ale mali veľmi striktnú politiku ohľadne vývozu akýchkoľvek úrodných bobúľ tak, aby sa káva nemohla pestovať inde na svete Zo zasadenej kávovej bobule totiž vyrastie kávový strom, avšak zbavená vonkajšej vrstvy sa stáva neúrodnou. V pretekoch o to, kto získa živý kávovník alebo úrodné bobule boli úspešní v roku 1616 Holanďania, ktorí priniesli bobule do Holandska a pestovali ich v skleníkoch.

    Už od začiatku úrady v Jemene aktívne povzbudzovali pitie kávy a uprednostňovali kávu pred extrémnymi vedľajšími účinkami katy, kríka ktorého kvety a listy prežúvaním uvoľňovali povzbudivé látky. Prvá kaviareň bola otvorená v Mekke a volala sa \'KAVEH KANES'\. Kaviarne sa rýchle rozrástli po celej Arábii a stali sa miestami, kde sa hral šach, kde sa tancovalo, spievalo, zabávalo alebo sa ľudia stretali len tak na kus reči. Boli luxusne zariadené a každá kaviareň mala svoj osobitný charakter. Nič podobné ako kaviarne predtým neexistovalo : miesta kde sa mohli konať obchodné i spoločenské stretnutia a kde vzhľadom na cenu kávy mohol prísť každý.

    Arabské kaviarne sa však rýchle stali nástrojom politických aktivít a boli potlačované. Káva a kaviarne boli postupne zakazované, niekoľkokrát počas ďalších dekád, ale ich tradícia stále prežívala. Nakoniec všetko vyriešilo rozhodnutie, že kaviarne a káva budú zdaňované.

    Káva prichádza do Ázie

    Holanďania pestovali kávu aj v Malabare v Indii a v roku 1699 ju priviezli do Batavie na Jave, dnešného územia Indonézie. Počas niekoľkých ďalších rokov sa holandské kolónie stali hlavným dodávateľom kávy do Európy. Dnes je Indonézia štvrtý najväčší vývozca kávy na svete.

    Káva prichádza do Európy

    Prví priniesli kávu do Európy benátski obchodníci v roku 1615. Bolo to v čase keď sa v Európe objavili ďalšie dva teplé nápoje. Prvá bola horúca čokoláda privezená Španielmi z Ameriky v roku 1528 a čaj, ktorý sa začal predávať v roku 1610.

    Z počiatku kávu predávali hlavne predavači limonády, boli presvedčení, že má liečivé účinky. Prvá kaviareň v Európe bola otvorená v Benátkach v roku 1683, najznámejšia CAFFE FLORIAN na námestí San Marco v roku 1720 a funguje dodnes.

    Najväčšia poisťovňa na svete Lloyd´s z Londýna začala vlastne fungovať ako kaviareň. Všetko to začal Edward Lloyd v roku 1688, vo svojej kaviarni poisťoval lode pre svojich zákazníkov.

    Káva prichádza do Ameriky

    Prvá písomná zmienka o tom, že sa v severnej amerike pila káva pochádza z roku 1668, onedlho po tom boli kaviarne zriadené v New Yorku, Philadelphii, Bostone a v ďalších mestách. Bostonský čajový večierok v roku 1773 sa konal v kaviarni zelený drak. New Yorská burza cenných papierov a Bank of New York otvorili spoločne kaviarne v miestach, kde je dnes známa finančná oblasť Wall Street.

    Bolo to však až v roku 1720, keď sa káva začala v Amerike aj pestovať, vtedy sa odohral jeden z najfascinujúcejších a najromantickejších príbehov v histórii kávy. Gabriel Mathieu de Clieu bol francúzsky námorný dôstojník slúžiaci v Martinique. V roku 1720 odišiel do Paříža na dovolenku, kde s pomocou malého úplatku a osobného šarmu získal kávový strom, ktorý si vzal so sebou naspäť. Mal ho na palube v sklenenej skrinke, v teple, chránený pred účinkami slanej morskej vody. Cesta bola rušná, teda aspoň podľa denníka pána de Clieua. Piráti z Tunisu ohrozovali loď, prudko zaútočili a kávovník musel byť ukrytý v podpalubí. Náš hrdina stál zoči voči nepriateľovi, ktorý mu kávovník závidel a pokúšal sa ho zničiť. Odohrala sa prudká bitka, kávovník dokonca prišiel o celú vetvu, ale nakoniec prežil.

    Potom nastalo bezvetrie a pitná voda musela byť rozdeľovaná do denných dávok. De Clieu dával väčšiu časť svojho denného prídelu drahocennej rastline. Prežila, a on tiež.

    Nakoniec loď priplávala do Martinque a kávovník bol presadený v Preebear, kde bol chránený živým plotom a strážený otrokmi. Rástol, rozmnožoval sa a v roku 1726 bola prvá úroda. Je zdokumentované že v roku 1777 bolo na Martinique 18 až 19 miliónov kávových stromov, a nová odroda sa ďalej v novom svete rozrastala.

    Ale boli to holanďania, ktorí prví začali pestovať kávu v centrálnej a Južnej Amerike, kde je dnes najpestovanejšou plodinou. Kávu najprv priviezli do holandskej kolónie Surinam, nasledovali plantáže vo Francúzskej Guayane, ale predovšetkým v Para v Brazílii. V roku 1730 Británia uviedla kávu na Jamajku, kde sa dnes najslávnejšia a najdrahšia káva rozrastá na svahoch Blue Mountains. Veľmi dôležitý je rok 1825, káva sa začína pestovať aj na Havaji, ktorý dnes produkuje len americkú kávu - jednu z najkvalitnejších.